Over ons

Wij zijn Pynarello!

Een collectief van muzikale avonturiers gesneden uit flexibel schuimrubber. Wij hebben een missie! Wij geloven dat klassieke muziek avontuurlijker, spontaner, directer, zonder dirigent en zonder bladmuziek benaderd kan worden.

 

Zekerheden worden losgelaten en statige conventies worden omvergegooid. Heilige noten van het altaar geveegd, van stof en mufheid ontdaan. Eigenwijs en eigengereid geven we muziek die ooit nieuw en baanbrekend was, zijn kracht en impact terug. Door die glanzend opgepoetst te mengen met noten van nu. Met nieuwe muziek en arrangementen brengen we de oude meesterwerken naar het publiek van vandaag. 

Klassieke muziek hoort thuis ín de wereld. In het hier en nu, samen met jazz, rock, pop, rap, elektronische muziek en muziek uit andere culturen. In concertzalen en ook ver daarbuiten! 

Pynarello heeft geen vaste traditionele bezetting en verschijnt in vele vormen. Het collectief bestaat uit een kern toegewijde PYNARELLI. Een kleurrijke veranderlijke wolk daaromheen zorgt voor frisse blikken die met een ander perspectief naar dezelfde onderwerpen kijken.  

“Uit het hoofd zonder dirigent spelen is spectaculair voor het publiek, maar razend moeilijk voor de musici. Vaak is dat als je je ogen dicht doet ook te horen, maar bij deze productie niet. Wie afgelopen seizoen een van de uitvoeringen bezocht, weet: ze speelden strakker en dynamischer dan ooit. Met opperste concentratie weten ze elkaar telkens te vinden. Ze vertrouwen elkaar blindelings.”

“…een bonte verzameling musici waar het spelplezier van afspat.”

– Uit het juryrapport van VSCD bij toekenning van De Ovatie

“Blown away! Muzikantencollectief Pynarello speelde het dak eraf, gisteravond in Musis & Stadstheater Arnhem. … Na jarenlang moeizaam zoeken in de wereld van transities, mocht ik gisteren zomaar een kijkje nemen in hoe die nieuwe wereld waarin alle conventies op de schop gaan, eruitziet. Het ontroerde mij tot op het bot. En het inspireert me om door te blijven zoeken naar ándere manieren van samenleven en samenwerken.”

– Concertbezoeker Pynarello Party Arnhem (29 oktober 2022)

 

“Maar wanneer had je het gevoel dat je naar een nieuwe benadering keek? Een geslaagd concept, was de concertfilm die Nander Cirkel maakte van Pynarello en sopraan Laetitia Gerards. Het hielp dat het ensemble staand speelt en beweegt en eens niet optreedt in zwarte jurken en kostuums. Door dynamisch camerawerk stond je middenin de groep en zat je de sopraan dicht op de huid, waardoor de teksten over internetkabels, peterselie en zeekomkommers nog harder binnenkwamen. Dat door Gerards gezongen stuk was de kakelverse liedcyclus A Lock Without A Key, gecomponeerd door Thomas Beijer. De makkelijkste manier om te verrassen, is om nieuwe muziek te programmeren. Er zijn in Nederland voldoende componisten die iets kunnen.”

– De Volkskrant (Merlijn Kerkhof, 26 mei 2021) over concertfilm Milk it Punk

 

Website by HOAX Amsterdam