Julian Schneemann - Foto: Liz van den Akker

Foto: Liz van den Akker

Julian Schneemann nieuwe artistiek leider van collectief Pynarello

Utrecht, 5 september 2023 – Collectief Pynarello kondigt met trots de benoeming aan van Julian Schneemann als nieuwe artistiek leider, met ingang van 1 januari 2025. Julian Schneemann neemt het stokje over van oprichter Lonneke van Straalen, die het ensemble in 2017 startte om samen met gelijkgestemden de grenzen van klassieke muziek op te rekken. 

In de afgelopen jaren heeft de organisatie zich verzelfstandigd en geprofessionaliseerd.  Pynarello is uitgegroeid van een persoonlijk initiatief tot een volwassen collectief en heeft een toonaangevende positie verworven in het Nederlandse culturele landschap door voortdurende vernieuwing, verandering en experiment. 

Lonneke van Straalen luidt met veel overtuiging een nieuwe fase in: “Destijds zocht ik naar een manier om beweging te brengen in de muzieksector. Een aantal fantastische mensen gaven mij ruimte en vertrouwen om hier werk van te maken. Ik geloof in de toekomst van Pynarello waarin experiment altijd centraal zal staan. Dit betekent voor mij ook dat ik plaats moet maken voor iemand met verse ideeën, zodat Pynarello niet vervalt in gewoontes. Één van mijn dromen is uitgekomen! Er staat een solide en inspirerende organisatie die hongerig is naar een nieuwe toekomst. Ik ben iedereen dankbaar voor de support, oneindige inzet, passie en liefde voor Pynarello.’’ 

Pynarello werkgroep en bestuur: “De veelzijdige pianist en componist Julian Schneemann staat klaar om de fakkel over te nemen. In Julian Schneemann heeft de werkgroep van Pynarello een volgende aanjager gevonden. Een ambitieus en integer mens, met een open blik op het universum. We hebben een groot vertrouwen in Julian! Hij heeft de gave om mensen, culturen en genres te verenigen.” 

Het komende seizoen zullen Lonneke en Julian nauw samenwerken om ideeën en gedachten te delen en een soepele overgang te bewerkstelligen. Vanaf 2025 zal Julian de leiding hebben over Pynarello, samen met een werkgroep van vijf Pynarello-musici.  

Julian Schneemann: “Sinds de oprichting heb ik Pynarello met bewondering gevolgd. Een frisse groep topmuzikanten die met durf en betrokkenheid doet waar ze in gelooft. Het is een eer om het stokje van Lonneke te mogen overnemen. Ik heb er ongelooflijk veel zin in om als onderdeel van het collectief de Pynarello-missie voort te zetten: muziek maken zonder dirigent en los van bladmuziek. Op zoek gaan naar nieuwe manieren om buiten hokjes van genres en disciplines te treden en publiek van alle leeftijden en achtergronden actief te betrekken bij de muziek. In dit collectief zit zoveel talent en creativiteit. Wie weet welke deuren we samen kunnen gaan openen en welke muurtjes we kunnen doorbreken!” 

Over Julian Schneemann
Julian Schneemann (1992) is op een missie: mensen verenigen door muziek. Hij navigeert moeiteloos tussen de werelden van klassieke muziek, jazz, pop en wereldmuziek. Zijn opvoeding door klassieke musici en zijn opleiding als pianist bij jazzmeesters zorgden voor een onverzadigbare nieuwsgierigheid en avontuurlijke geest. Zijn vermogen om over grenzen heen te luisteren leverde unieke samenwerkingen op met musici uit alle genres en windstreken. In Nederland maakte Julian furore met eigen projecten zoals ‘Roundabout’, ‘Caravan’, en ‘Island Songs’.  

Eerstvolgende project: Vrede
18 december 2023 20:30 | Huiskamer 050, Groningen TICKETS
19 december 2023 20:00 | Orpheus, Apeldoorn TICKETS
20 december 2023 20:00 | Musis, Arnhem TICKETS
21 december 2023 20:30 | Parkstad Limburg, Heerlen TICKETS
22 december 2023 20:15 | Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam TICKETS
23 december 2023 20.30 | Het Cenakel, Tilburg TICKETS
24 december 2023 20:00 | TivoliVredenburg, Utrecht TICKETS