Julian over ‘The Moving Staircase’

28/04/2024

Tijdens Pathétique speelt Pynarello een gloednieuw stuk van de toekomstig artistiek chef van Pynarello: Julian Schneemann. Speciaal voor de tour schreef hij ‘The Moving Staircase’. Een duik in het levende laboratorium van Pynarello waar Julian met open armen ontvangen wordt. Maak kennis met het muzikale brein van de kersverse artistieke chef van Pynarello. Maar hoe komt zo’n gloednieuw stuk tot stand? We vroegen het Julian.   

De titel van het stuk is The Moving Staircase? Hoe verhoudt die titel zich tot de muziek?
‘‘Vanwege hun 10-jarig jubileum schreef ik dit stuk als een eerbetoon aan TivoliVredenburg. Het eerste wat bij me opkomt als ik denk aan die zaal is de grote roltrap in de hal. In mijn fantasie is die roltrap nog veel groter dan in het echt en beweegt hij zoals die bewegende trappen in Harry Potter: je weet niet waar je uitkomt. Tivoli is één grote ruimte met allerlei zalen, met de meest uiteenlopende muziekstijlen. In het stuk hoor je dat: er zitten veel stijgende lijnen in, veel modulaties naar andere muzikale etages en invloeden uit onverwachte hoeken en stijlen.” 

Hoe ben je begonnen met het componeren van ‘The Moving Staircase’ en hoe heeft het zich ontwikkeld?
“Ik begon met het idee: een stuk om Tivoli te vieren. Maar ook een stuk voor het avontuurlijke Pynarello. Toen ben ik muzikale ideeën gaan verzamelen en schetsen gaan maken. Daaruit bleek natuurlijk dat het stuk heel anders werd dan ik me van tevoren had voorgesteld, maar dat geeft niet.” 

“Dit is mijn eerste stuk voor een symfonieorkest! De bezetting en de gelegenheid hebben me geïnspireerd om een best wel grote en overdonderende sound op te zoeken... Ik ben benieuwd hoe het klinkt!”
— Julian Schneemann

Welke uitdagingen ben je tegengekomen tijdens het componeren van dit stuk en hoe ben je daarmee omgegaan?
“Toen ik begon met schrijven moest ik oppassen dat ik niet meteen een ‘writer’s block’ opliep: tijdens deze tour wordt mijn stuk namelijk gespeeld naast ‘Pathétique’, de zesde symfonie van Tsjaikovski. Ik kende dat stuk en luisterde er nog eens naar… Het is zó geniaal, zo emotioneel, groots en allesomvattend. Hoe moest ik daar nu iets aan toevoegen? Ik besloot me daarom maar laten inspireren door alles wat anders klinkt dan Tsjaikovski. The Moving Staircase – ook al is deze lang niet zo geniaal – heeft daardoor denk ik echt een totaal andere sfeer gekregen dan de Pathetique.” 

Hoe verschilt ‘The Moving Staircase’ van je eerdere composities en zie je nieuwe richtingen in je artistieke ontwikkeling?
“Dit is mijn eerste stuk voor een symfonieorkest. De bezetting en de gelegenheid hebben me geïnspireerd om een best wel grote en overdonderende sound op te zoeken… Ik ben benieuwd hoe het klinkt!” 

 Wat hoop je dat het publiek ervaart of voelt tijdens het luisteren naar ‘The Moving Staircase’?
“Dat mag het publiek lekker helemaal zelf weten! Sommigen zullen het misschien niks vinden en dat is ook niet erg, het duurt maar een minuut of 10…” 

Waar kijk je het meest naar uit bij de tour Pathétique van Pynarello?
“Ik heb heel veel zin om voor het eerst echt samen te werken met de geweldige muzikanten van Pynarello.” 

Website by HOAX Amsterdam