Sjostakovitsj 9 – Vrijheid & Overwinning

De negende symfonie van Sjostakovitsj heeft als bijnaam ‘Overwinningssymfonie’. Hij kondigde de negende aan als een groots werk over de overwinning van het Rode Leger dat het land van de vijand had bevrijd. De verwachting was dan ook dat zijn negende nog grootser en meeslepender zou zijn dan de zevende en achtste symfonie. De eerste schetsen waren dat ook, maar toen Sjostakovitsj de symfonie een paar maanden na de daadwerkelijke overwinning afmaakte kwam er tot ieders verbazing opeens een licht, kort en bijna speels werk tevoorschijn. Keek Sjostakovitsj opeens anders tegen de overwinning aan? Twee jaar na de première werd het stuk verboden door het regime.

Twee hedendaagse Nederlandse componisten, Anne-Maartje Lemereis en Kika Sprangers, laten zich inspireren door het thema overwinning en componeren een antwoord op deze bestaande symfonie. Hoe klinkt een overwinning in de huidige tijd, waarin onderdrukking en censuur nog steeds actuele thema’s zijn? In het nieuwe werk Twee van Anne-Maartje zal Saskia Lankhoorn de solist zijn. Van Kika Sprangers wordt het stuk Parade gespeeld. Een programmablad voor dit concert kun je hier downloaden.

Programma
Sjostakovitsj Symfonie nr. 9
Kika Sprangers Parade
Anne-Maartje Lemereis pianoconcert Twee met solist Saskia Lankhoorn

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van:

Inleiding bij Vrijheid & Overwinning
Bij dit programma geven we je graag wat handvatten vooraf in de foyer. Kom meer te weten over de componisten Kika Sprangers, Anne-Maartje Lemereis en Dmitri Sjostakovitsj bij de inleiding door vijf Pynarelli! De inleiding is toegankelijk met het ticket voor het concert.

Voor ons jongste publiek is er de inleiding KAPSTOK bij TivoliVredenburg in Utrecht. Dat is een vrolijke inleiding van 25 minuten waarin je van heel dichtbij alvast kennis kunt maken met verschillende instrumenten en muzikanten, die je straks op het grote podium kunt zien. Je hoort tijdens KAPSTOK wat de muziek en het concert nou zo speciaal maakt. Ook mag je alles vragen wat je altijd al wilde weten. Geen vraag is te gek! Welk instrument kan er nou het hardst, en welke het allerhoogst?

Data
30 mei 2023 20:30 | inleiding om 19.45 uur | Concertzaal, Tilburg TICKETS
31 mei 2023 20:15 | inleiding om 19.30 uur | Muziekgebouw, Eindhoven TICKETS
2 juni 2023 20:30 | Parkstad Limburg Theaters, Heerlen TICKETS
3 juni 2023 20:15 | inleiding om 19.30 uur | De Vereeniging, Nijmegen TICKETS
4 juni 2023 15:00 | Inleiding KAPSTOK om 14.15 uur | TivoliVredenburg, Utrecht TICKETS